Navigáció

Oldal elküldése e-mailben

Tartalom

Mi épüljön a városközpontban?

Typ: egyéb
centrumNéhány hónappal az után, hogy bemutatták a Zselíz központjában tervezett többfunkciós házak felépítésére érkezett három ajánlatot, elérkezett az idő, amikor a városi képviselő-testületnek állást kell foglalnia ebben a kérdéskörben. Kiválasztja valamelyiket a lehetőségek közül, vagy várja a további ajánlatokat.

Tekintsük át röviden, miről is van szó. A városközpontban lévő Béke utcai házak szanálása óta már három évtized telt el. A tervezett építkezést sok körülmény bonyolította: a társadalmi viszonyok megváltozása, a telkek szerencsétlen eladása, majd visszavásárlása, később a telkek túl nagyra szabott ára, ami évekre visszavetette az esetleges befektetői érdeklődést. Az új választási időszak elején Juhász András polgármester elmondta, hogy ez már a negyedik olyan választási időszak lesz a város életében, amikor a város élén építőipari szakember áll, és ha ezekben az években sem lesz előrehaladás a városközponti építkezés terén, ezt részben személyes kudarcként éli majd meg. Ebben a szellemben már az elmúlt választási időszakban folyt a befektetők keresése, akik közül néhányan „élőben” is bemutatták terveiket.

A tavalyi év elején a Béke utcába tervezett, többrendeltetésű házak komplexumának felépítését taglaló elképzelését három ajánlattevő mutatta be. Elsőként az eperjesi építésziroda, az Architekti zerozero mutatkozott be, majd egy hónappal később a nyitrai Dynamik Holding társaság, áprilisban pedig az AuPortal SK befektető társaság, együttműködve a zselízi Mihaco Kft-vel.

Architekti zerozero Kft., Eperjes

zerozeroIrakli Eristavi építész mutatta be a társaság elképzelését az épületkomplexumról – három kiemelkedő rész a lakásokkal és a Béke utca oldaláról őket összekötő egyszintes épülettel, melyekben a szolgáltatások és az üzletek kapnak helyet. A javaslat az udvart és a külső területet összekötő átjárókkal is számol. Az épületek magasabb részében – öt szinttel számolnak – a lakások elhelyezkedésében a tervezők az égtájak szerinti tájolást vették alapul, miközben nagy szerepet szántak a nappali fénynek. A 60-66 lakásos többfunkciós épületkomplexum költségvetése az előzetes számítások szerint 4,4 millió euró, a finanszírozás szokásos módja szerint viszont a városnak csak 100 ezer eurót kellene fizetnie az infrastruktúra kiépítésének egy részére.

A társaság a szellemi termék védelmére hivatkozva – sajnos – nem adta át a városnak a terveket, azok bemutatása után még a kiállított makettet is elvitték, így a javaslatot csak a több hónappal azelőtt bemutatott prezentáción résztvevők tudták megítélni, ők is csak az emlékeikre hagyatkozva.

 

Dynamik Holding Rt., Nyitra

dynamikA társaság a Béke utcai többfunkciós épületek megépítésére tett javaslatát már 2017-ben elküldte a városnak, akkoriban erről tájékoztattunk is lapunk hasábjain. A nyilvános bemutatóra azonban csak azt követően szánta rá magát, hogy a fentebb említett eperjesi cég már bemutatta terveit Múlt év nyarán eredeti tervezetét átdolgozta.

A Dynamik Holding képviselői az eredetileg bemutatott ún. FeDom elnevezésű projektet, tehát a vas házat, amellyel (tévesen) utalni szerettek volna a város nevére, átnevezték PBD 92 b. j. Zselíz munkamegnevezésre, a tervezet szerzője, az érsekújvári Archiko tervezőiroda pedig az épületegyüttest Véčko Želiezovce elnevezéssel illette.

A nyeregtetős négyszintes épületegyüttest 5433 m2-re tervezték. A javaslatban 92 lakás és néhány földszinti üzlethelyiség szerepel. A projekt összköltségét 9 197 646 euróra becsülték ÁFÁ-val együtt. Ebből a város saját költségként 2 987 918 eurót fizetne ki a kivitelezőnek három egyenlő éves részletben, az elsőt az épület átadását követően, a következőt egy, a harmadikot két évvel az átadás után. A fennmaradó 6 209 728 eurót állami támogatásból (1 792 980 eurónyi az épületegyüttesre, 233 128 eurónyi a műszaki felszereltségre) és az Állami Lakásfejlesztési Alapból merített hitelből (4 183 620 euró) finanszírozhatja a város. A lakások átlagkiterjedése 59 négyzetméter, az egy-, két- és háromszobás lakások mérete 30,81-től 79,78 négyzetméterig terjed. A lakbért az előterjesztő 30, illetve 40 éves hiteltörlesztéssel kalkulálta, így 30 éves törlesztés esetén a lakások egy négyzetméteréért 3,22 eurónyi bért kellene fizetnie a lakóknak, ugyanez az összeg a 40 éves futamidő esetén 2,69 euró. A vállalat által kiszámolt további kiadások a következők: fűtés 0,50 euró/m2, meleg víz 6,60 euró/személy, hideg víz 2,40 euró/személy, villanyenergia 3 euró/lakás, csatornadíj 6,7euró/lakás.

 

AuPortal SK Kft., Pozsony és Mihaco Kft., Zselíz

Schubert-komplexA Schubert-komplexum, ahogy a tervezők elnevezték, egy már korábban bemutatott projekt továbbfejlesztése. Ezt a terv előterjesztője, a zselízi Hasznos Miroslav jegyezte meg, aki az első verziót még 2015-ben mutatta be. A tervező a lévai Atrium atelier architektúry volt.

A javasolt komplexum három lakótoronyból áll, melyek merőlegesek a Béke utcára, és szolgáltatásoknak és üzleteknek helyet adó földszinti rész köti őket össze. Az építményt nyolc zónára osztották: üzletek, szolgáltatások, vendéglő és a gyerekeknek kijelölt terület, lakóövezet – bérlakások, fiatal családok lakásai, magántulajdonú lakások, eladásra szánt átlagon felüli felszereltségű lakások zónája, adminisztratív zóna, magánkórház, parkoló, műszaki övezet, zöldövezet, pihenőzóna. A lakóövezeten kívül mindegyik a földszinten található, az első, második és harmadik emeleti részt a lakások képezik. A három toronyból kettőben a legfelső emeleten a tervezők 5 + 5 átlagon felüli felszereltségű, 81 m2-es, magántulajdonba megvásárolható lakást álmodtak meg. Az 56 db bérlakás tervezett alapterülete 34—69 m2. A komplexum északi, keleti és nyugati oldalán 98 parkolóhely létesítésével számolnak. Az épületegyüttes érdekessége a zöld tető és a földszinti rész parképítészettel gazdagított átriumos megoldása.

A projekt finanszírozása az előző javaslatokhoz hasonlóan történne, három, ill. négy forrásból – a közlekedési és építésügyi minisztérium támogatásával, az Állami Lakásfejlesztési Alap hiteléből, a város és a befektető saját forrásából. A Schubert projekt költsége előreláthatóan 6,8 millió euró. Az elképzelések szerint a város csak a bér- és kezdőlakásokat finanszírozza 3,14 millió euró értékben. Az épületkomplexum többi részének költsége a befektetőt terhelné. A bemutatón elhangzott, hogy egy négyzetméter egységes költsége a bérlakások esetében 1000 euró, az átlagon felüli felszereltségű lakások esetében ez az összeg 1200 euró, az üzletek esetében pedig 800 euró. A tanulmányhoz honlapot is készítettek: www.schubertkomplex.sk, ahol az érdeklődők teljes képet alkothatnak a javaslatról. (ik)

 


Mellékletek

Készítve: 13. 2. 2019
Legutóbbi frissítés: 13. 2. 2019 16:51
Szerző: Správce Webu